Peter Boekholt

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Aldous Huxley

KlikAldous Huxley (1894-1963) werd geboren in een intellectueel gezin. Zijn eerste boek voltooide hij op zeventienjarige leeftijd, nadat hij op zestienjarige leeftijd bijna blind was geworden aan de gevolgen van een oogziekte (die hem ook uit de loopgraven hield). Als twintiger was hij reeds een actief schrijver. Huxley was een cultuurcriticus. In 1937 emigreerde hij naar de Verenigde Staten; hij vestigde zich in Hollywood, Californiƫ.

Het voornaamste onderwerp in zijn werk was het "onmenselijke" aspect dat aan de wetenschappelijke vooruitgang verbonden zou zijn.
Een van zijn meesterwerken in dat opzicht is Brave New World uit 1932 waarin Huxley een compleet technocratische maatschappij portretteert. Een samenleving waarin leven en dood voorgeprogrammeerd zijn, waar de bevolking door middel van drugs zoet gehouden wordt, en waar wisselende seksuele contacten tot norm verheven zijn. Wrang genoeg werd een deel van Huxleys fantasie gedurende de Tweede Wereldoorlog waarheid.

Huxley had ook grote belangstelling voor de effecten van geestverruimende middelen als LSD en mescaline en de godsdienstige mystiek (vooral die van het hindoeĆÆsme en boeddhisme). Zijn ervaringen hiermee beschreef hij in The Doors of Perception (1954) en Heaven and Hell (1956)

(Bron: nl.wikipedia.org)

 

Copyright © 2018 Peter Boekholt. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.